“Propera parada”, Entrevista para Gent TRAMpada

Os dejo, en catalán, la entrevista realizada con la gente del Blog del Tram. Forma parte de la sección, Gent TRAMpada. ¡Gracias Albert! :


Com creus que el Social Media pot millorar l’educació i la formació?

Bé, d’entrada l’element social no és nou. Les teories pedagògiques més sòlides, com el constructivisme ja proposaven el caràcter social, construït en el grup, de l’aprenentatge. La neurobiologia moderna reforça el tema quan descobreix fa molt pocs anys un tipus de neurones, anomenades neurones miralls, que semblen fetes a mida d’un esser que és social per naturalesa, que no hauria arribat a l’estat evolutiu actual sense la organització social. És molta la importància del coneixement socialment construït. Un exemple que escoltava fa poc és el de la destral vs l’Iphone…. totes dues són eines inventades per l’home però en el segon cas són molts els homes que l’han fet possible.

Anomeno els social media “xarxes sociables” per la seva qualitat de potenciadors de la relació, del treballl productiu, de l’aprenentatge, de les moltes coses que poden beneficiar-se de la “sociabilitat augmentada” que ens proporcionen.

Més enllà de l’element social, si parlem de tecnologia també cal parlar de creativitat. Després de la revolució tecnològica que vivim, toca la creativa, dic en ocasions. Podem entendre la “multimedia” en aquest sentit: l’educació ha d’ensenyar a fer-la amb més eines que mai, alfabetitzant en més llenguatges (imatge, vídeo, música, interactivitat, jocs), que mai.

Coneixes algun “cas d’èxit” de coneixement col·laboratiu al nostre país?

Seria difícil destacar-ne un de sol. Treballo en diversos projectes, per administracions i empreses, que ténen com element fonamental la construcció col.laborativa de coneixement, en les anomenades comunitats de pràctica i en diferents apostes d’innovació social. He après moltes de les coses que sé del programa Compartim de l’administració de justícia de la Generalitat, sobretot de com construïr comunitats “de baix a dalt”, treballant en la generació de productes de coneixement que convencin la direcció del talent dels seus membres, del que són capaços de fer. També treballo amb la Diputació de Barcelona, la de València….

Quins són els teus projectes actuals i de futur?

Com a projectes actuals i de futur, a més de tenir el bloc “en condicions”, que per mi sempre és essencial, preparo un llibre…. “Ara que som grans”, en la línea que et comentava al primer paràgraf i segueixo “donant voltes”, si em permets l´expressió, per Espanya, sensibilitzant al voltant de tots aquests aspectes en jornades i congressos.

Quina opinió tens sobre el transport públic a Barcelona?

Força correcte… encara que reconec que, entre que visc a uns 30 km de la ciutat i que les meves destinacions principals són l’estació de Sants i l’aeroport, no el faig servir massa.

slogan

Entrada leída 741 veces desde Abril de 2022

¿Te ha gustado? Opciones para compartirlo en redes:

Un comentario sobre ““Propera parada”, Entrevista para Gent TRAMpada

  1. Pingback: Bitacoras.com

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *