Aunque no he podido asistir personalmente por problemas de salud, os dejo la presentación que acompaña la comunicación sobre Twine que podéis ver en un post anterior en El caparazón.
En mi lugar ha asistido Gabriela Fretes, compañera y colaboradora que sé que lo habrá hecho tan bien como yo lo hubiese hecho ;)
- El texto, fundamental para entender las diapositivas es el del artículo convertido a PDF: Twine castellano, que podéis descargar en el enlace.
- O en catalán: Twine, teixit social de cabdells semàntics: Twine catala
La comunicación en catalán, que aún no había sido publicada:
Teixit social de cabdells semàntics: Twine.
Autora: Dolors Reig Hernández, Consultora Formació, TICs i desenvolupament web.
Abstract: En una època d´esgotament de les xarxes socials típiques de la web2.0, que tendeixen a “tancar” continguts i afavorir les relacions superficials no significatives, quan es confon sovint la qualitat amb la popularitat segons els típics criteris ranquistes del Page Rank de Google, Twine ha de ser entesa com una eina semàntica que , més enllà de permetre´ns compartir continguts, fa més fàcil i productiu el treball col.laboratiu entre persones amb interessos professionals comuns. El seu valor com a font de continguts, establiment de contactes significatius i fins i tot com entorn personal d´aprenentatge o espai en el qual recopilem i organitzem matèries que ens interessen, és inestimable.
Podríem dir que Twine, com a primera eina social de la web3.0 o semàntica és, sobretot, diferent de la resta (Facebook, Twitter, Friendster, Tuenti, Hi5, etc…).
No només personalitza cada contingut que compartim per tal que només sigui accessible, previ registre, dins del propi sistema sinó que converteix i tradueix, aplicant marques semàntiques (sintàctiques) a les nostres aportacions, adaptant-les als llenguatges més estandaritzats de l´anomenada web semàntica. (M´agrada pensar la web semàntica como l´esperanto de la xarxa, que fa comprensibles els continguts a tothom, independentment de la seva posició al rànking de google o la plataforma o llenguatge emprats per la seva creació)
Existeixen diversos models de xarxa social, que podem definir en base al seu caràcter més o menys “semàntic” o centrat en el contingut. Així, ordenades segons el seu valor con a fonts de contingut, podem classificar les xarxes socials, les diverses marques comercials sorgides amb la la web2.0 com:
“Estil Facebook”: Tot i que el seu plantejament inicial és el de connectar persones en base a interaccions prèvies en la vida real, es tracta d´una eina multifuncional, amb tantes possibilitats com volguem, segons els infinits desenvolupamente que permeten les seves “Apis” (codis necessaris per la interoperabilitat entre aplicacions) obertes.
“Estil Twitter”: Connecta persones en base a temàtiques i concurrències en el temps. El seu potencial com a eina de comunicació innovadora desborda el seu caràcter social o com a marcador social ocasional.
“Estil Ning o els propis blocs”: Connecten persones en base als seus interessos (continguts) i de forma secundària acompleixen funcions de xarxa social. La seva principal funció és la de crear comunitats de pràctica, oferint una versatilitat gairebé total respecte als continguts que poden contenir.
“Estil Diigo, Del.icio.us o Twine”: Connecten interessos. Encara que de forma variable (en el cas de Diigo és una bona eina, també, per la formació de comunitats), la seva principal funció és el marcatge social, la recomanació, la cerca de consens majoritaris (no qualificat, com veurem en el cas de Twine) sobre continguts diversos.
El contingut, la forma d´organitzar-lo, la cercabilitat (“findability”), mitjançant codis i relacions entre nodes d´informació són els protagonistes de la web del futur o web semàntica. Així Twine resulta una eina evolucionada, de nova generació, híbrida o de trànsit entre el que ha estat demostrat com a més útil o destacable de la fase social(2.0) de la web i el més prometedor de la web 3.0 (semàntic).
Dit d´una altra manera, si Facebook i la resta de xarxes majoritàries han estat criticades pel poc sentit final de les connexions que hi establim (el “perquè” de les xarxes socials a internet), l´essència de Twine és precisament que aporta, de forma qualificada, significat al component social.
Twine està actualment en fase de prova o beta, amb uns 30.000 usuaris registrats. Una beta que he pogut comprovar que compleix els objectius de millora col.laborativa (crowdsourcing) de l´eina. Els cabdells semàntics d´informació relativa a l´us i suggerències de millora de Twine (un pas més enllà dels típics fòrums de suport) són els primers als quals, un cop registrats, som convidats a participar.
Funcionament de Twine:
Les relacions socials, els contactes s´estableixen igual que a Facebook, Twitter, Tuenti, Diigo, Pownce, etc… convidar, acceptar invitacions, concretar i descobrir perfils…de persones amb les quals volem construir el cabdell o compartir diferents continguts. La diferència és que en aquest cas les contribucions teixeixen els fils, cabdells o cúmuls d´informació sobre àmbits temàtics existents o que podem crear.
Al següent gràfic, que com l´anterior pertany a la presentació inicial de Nova Spivack orientada a contextualitzar a la web semàntica l´eina, hi podem veure les diferents característiques i interrelacions de la informació que ens retornarà Twine:
El llenguatge de Facebook, era capaç de detectar de manera quantitativa algunes relacions entre tots aquests nodes (en aquest cas, persones) , però no la qualitat de les relacions o quasevol altra característica adicional (corporació a la qual pertany, etiquetes associades a d´altres etiquetes, lloc on viu, etc…).
El llenguatge de Twine, com el natural, permet tot això. Així, Nova Spivack defineix com a gran oportunitat de Twine la facilitació, mitjançant la concreció de relacions semàntiques, d´un tipus de col.laboració molt més intel.ligent.
Què és un Twine?
L´objecte compartit pot ser informació textual, multimèdia (Imatges i vídeos de YouTube, Flickr), productes d´Amazon, emails, aquesta mateixa presentació, etc… Si així ho decidim, passarà a formar part d´un Twine sobre determinada matèria.
Si en altres xarxes erem nosaltres qui definiem tags o etiquetes, metainformació simple per fer la informació més “trobable”, ara Twine ens hi ajuda i, fent ús de les tecnologies de la web semàntica suggereix, en base al rastreig electrònic, no només etiquetes sinó també la seva qualitat o tipologia: noms de persones, llocs, empreses, organitzacions i altres tipologies de dades definides pels protocols o llenguatges més típics de la web semàntica.
Com recomanar un contingut?
La forma de marcar els continguts és fàcil. Si treballem amb Firefox serà un enllaç a la barra de marcadors del nostre navegador (bookmarks) la que podrem instal.lar i clickar quan estem a la pàgina de l´item en qüestió. Se´ns obrirà una finestra intel.ligent detectant automàticament i de manera força precisa el resum i els tags corresponents. També per mail (cada Twine tindrà una adreça concreta) podrem enviar a un Twine en concret o a un contacte de la nostra xarxa social, el contingut corresponent.
Tal i com podem veure al gràfic, Twine aplica metadades i llenguatge natural per extraure i afegir etiquetes a les nostres recomanacions o continguts de manera força precisa. “Persones”, “Organitzacions” i “Llocs” que són reconeguts com a tals al texte de l´article, passen a formar part dels Twines als que decidim enviar o compartir la informació (l´exemple superior tracta sobre un item d´aprenentatge).
Com podem consultar Twines?
Un cop iniciada la col.lecció sobre un tema que ens interessi, el sistema obrirà un espai a la dreta del concepte, en el qual podrem consultar tots aquests matisos, així com (en taronja) els tags o etiquetes relacionats que JA recull la plataforma. Es tracta d´un espai dinàmic, creixent, com un cabdell fet de continguts d´usuaris o criteris propis de la web semàntica a partir d´un contexte, dia a dia més desenvolupat.
Tal i com podeu veure a la presentació de Nova Spivack traduïda al castellà que us recomano especialment, RDF, OWL, SPARQL, son les tecnologies o llenguatges que suporten Twine, que afegeixen metainformació (informació sobre el significat de la pròpia informació), creant “representacions semàntiques” en un repositori de continguts (o base de dades) immensament millor estructurat que l´actual web.
Finalment…i això fa de Twine una eina bastant més innovadora en l´aspecte social, valorarà la informació, no ja en base al consens general (com del.icio.us) sinó valorant la importància de cada item segons la intensitat o el caràcter de la nostra relació amb el contacte que el va aportar (recerca social qualificada).
Twine i l´aprenentatge:
Com a font d´informació podem consultar les actualitzacions dels nostres fils a Twine, simplement, a la portada del sistema (un cop hi hem entrat amb el nostre nom d´usuari i contrasenya). Un digest o correu electrònic periòdic amb les últimes novetats, que ens enviarà de forma opcional el sistema, ens retornarà els mateixos resultats.
La possibilitat de recolectar o guardar informació per llegir-la en un altre moment o estudiar-la amb més profunditat ens recorda els Entorns personals d´Aprenentatge o escriptoris virtuals en els que integrem el nostre curriculum i dibuixem el propi recorregut d´aprenentatge, els PLE.(Personal Learning Environment)
Trobem a faltar a Twine la integració amb altres eines. En el meu cas, com a usuària freqüent de del.icio.us, seguint la informació de suport he sabut que es prepara la seva integració, la possibilitat d´importar els seus marcadors, així com els d´altres plataformes de marcadors socials, cites bibliogràfiques, etc…
Les seves “Apis” obertes oferiran sens dubte, properament, la integració amb altres tipus d´eines.
Crec, finalment, que és una eina que promet, que supera clarament les funcionalitats com a base de dades d´altres aplicacions, com Freebase, una wikipedia gegantina que semantifica tot el que hi introduïm però que no incopora l´element social. I deu ser així, perquè comencen a sorgir competidors, alternatives, que semblen, malgrat tot, menys desenvolupades i potents.
Podeu sol.licitar-nos invitacions deixant el vostre correu electrònic. La capacitat del sistema és, a dia d´avui, encara limitada i la llista d´espera si les sol.liciteu directament a Twine, és força llarga.
Altres fonts d´informació:
Sobre la mal llamada web3.0 y Twine
Twine, a social network with brains
Twine, la primera aplicación semántica
Twine, primeras sensaciones de la ola metaweb
Nova Spivack: Entender la web semántica (Presentació-Slideshare)
Twine, Futuros desarrollos
Nota:
Alguns dels enllaços citats apareixen al nou planeta sobre web semàntica (semanticaweb.info), encara en fase beta, que he estat creant últimament.. La idea és oferir referències a fonts originals i resums del millor publicat en castellà o català (encara estic valorant si deixar o no algunes fonts importants en anglès) sobre el tema. Escriviu-me si teniu algun article o feed exclusiu sobre la matèria , per tal que pugui afegir les vostres publicacions.
Entrada leída 587 veces desde Abril de 2022
Un comentario en “El caparazón presenta twine en las Jornadas Espiral 2008”